Kolekcja: Wina czerwone

"Wino czerwone - wytwarza się je z niezwykle szerokiej gamy odmian czerwonych winogron z ich własnymi, odmiennymi, charakterystycznymi cechami; niektórzy określają je jako czarne, w rzeczywistości mają kolor głębokiej purpury z odcieniem błękitu; z różnych odmian uzyskuje się wina o różnych kolorach, od jasnej i ciemnej czerwieni, rubinu aż do głębokiego szkarłatu; wina o intensywnie czerwonej barwie mają wyższą naturalną kwasowość niż te w kolorze bardziej niebieskim, sinym; naturalną częścią procesu starzenia w.cz. jest zmiana ich barwy na bardziej wyblakłą, ceglastą, a nawet brązowawą; jeśli proces ten następuje przedwcześnie, świadczyć może o utlenieniu się wina, a nawet jego zepsuciu; w.cz. wytwarza się, zgniatając czerwone owoce winogron i przepompowując moszcz do zbiorników, gdzie pozostają przez określony czas w kontakcie ze skórkami, z których podczas maceracji i fermentacji alkoholowej wyekstrahowane są taniny i barwniki; dawniej częściej macerowano wina wraz z łodygami, obecnie winiarze raczej je usuwają, zachowując przez to więcej owocowego aromatu i smaku; w.cz. często opisuje się i klasyfikuje poprzez ich ciało lub ciężar określający odczuwanie wina na podniebieniu oraz zawartość tanin; w odniesieniu do ciężaru w.cz. mogą być: light-bodied, medium-bodied, full-bodied: określenia te w pewnym stopniu mają charakter umowny, a ciężar wina może mieć również charakter pośredni, np. między medium a full-bodied; wina te mogą mieć dużo tanin i dobrą strukturę, ale niewystarczającą, aby zaliczyć je do wina full-bodied (np. większość argentyńskich win malbec); czynnikami pozwalającymi na ekstrakcje antocyjanów są przede wszystkim alkohol i temperatura; lekkie; ciężkie."

Wiktor Zastróżny, "Degustacyjny słownik winiarski"